رسته‌ها
گزارش تخلف

با توجه به اینکه کتاب‌های موجود در کتابناک توسط کاربران در وب‌سایت قرار گرفته‌اند، ممکن است اشتباهی در رابطه با انتشار آن‌ها بروز کند. در این صورت، لطفاً با استفاده از فرم زیر، گزارشی از تخلف روی داده و یا اعتراض خود را به ما اعلام کنید.
در صورت تمایل، نشانی ایمیل خود را در قسمت توضیحات درج کنید.

با توجه به وضعیت مالکیت حقوقی این اثر، امکان دانلود آن وجود ندارد.

همه پرسی های رژیم شاه

امتیاز شما
5 / 4
با 7 رای
نویسنده:
امتیاز شما
5 / 4
با 7 رای
کتاب همه‌پرسی‌های رژیم شاه نوشته‌ی بهمن خدایی، پژوهشی تحلیلی و مستند درباره‌ی دو رویداد مهم در تاریخ سیاسی ایران معاصر است که تحت عنوان «همه‌پرسی» برگزار شدند اما در واقع بیش از آنکه نشانی از اراده‌ی مردم داشته باشند، بازتاب‌دهنده‌ی خواست و منافع قدرت حاکم بودند. نویسنده در این اثر با بهره‌گیری از منابع تاریخی، اسناد رسمی و تحلیل‌های حقوقی، به بررسی مشروعیت، زمینه‌ها، فرایند اجرا و پیامدهای این همه‌پرسی‌ها در دوران سلطنت محمدرضا پهلوی می‌پردازد.
محور اصلی کتاب، دو همه‌پرسی بحث‌برانگیز در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ خورشیدی است: یکی همه‌پرسی انحلال مجلس هفدهم در سال ۱۳۳۲ که در دوران نخست‌وزیری دکتر مصدق برگزار شد و دیگری همه‌پرسی مربوط به اصلاحات موسوم به «انقلاب سفید شاه و مردم» در بهمن ۱۳۴۱. نویسنده با نگاهی دقیق، نخست مفاهیم نظری مرتبط با رفراندوم، پیشینه‌ی تاریخی آن در جوامع مختلف، و جایگاه حقوقی‌اش در قانون اساسی مشروطه را بررسی می‌کند و سپس وارد تحلیل تفصیلی این دو همه‌پرسی می‌شود.
در مورد همه‌پرسی انحلال مجلس، کتاب نشان می‌دهد که چگونه در شرایط بحرانی سیاسی، شاه با توسل به همه‌پرسی و بدون پشتوانه‌ی قانونی روشن، مجلس منتخب مردم را منحل کرد تا از بن‌بست با دولت مصدق عبور کند. در بخش مربوط به همه‌پرسی انقلاب سفید نیز، نویسنده با واکاوی متن اصلاحات شش‌گانه، به بررسی اهداف داخلی و خارجی این اقدام، مخالفت علما و روشنفکران، و نحوه‌ی برگزاری آن در فضایی بسته و کنترل‌شده می‌پردازد.
رویکرد کتاب بیشتر انتقادی و تحلیل‌محور است. خدایی با استناد به اصول قانون اساسی، ساختار حکومت وقت و فضای سیاسی آن دوران، این همه‌پرسی‌ها را نه به‌عنوان نماد دموکراسی، بلکه ابزاری برای تثبیت سلطنت مطلقه ارزیابی می‌کند. او نشان می‌دهد که در غیاب نهادهای نظارتی مستقل، رسانه‌های آزاد و مشارکت واقعی مردم، حتی سازوکارهای به ظاهر مردم‌سالارانه نیز می‌توانند به ابزاری برای تحکیم قدرت تبدیل شوند.
همه‌پرسی‌های رژیم شاه کتابی مهم برای پژوهشگران تاریخ سیاسی، حقوق‌دانان، دانشجویان علوم سیاسی و علاقه‌مندان به شناخت دقیق‌تر از رفتار حکومت پهلوی با مفاهیمی چون «خواست مردم» و «مشروعیت سیاسی» است. این اثر با زبان علمی و متکی بر سند، تلاش می‌کند تصویری روشن و دقیق از آنچه «رفراندوم» در ایران عصر پهلوی نام گرفت، ترسیم کند.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
آپلود شده توسط:
شازده
1404/03/21
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی همه پرسی های رژیم شاه

تعداد دیدگاه‌ها:
1
آرمان غائی همه نظریه های مربوط به حکومتهای مردم سالار ، شرکت دادن هر چه بیشتر مردم در عرصه تعیین سرنوشت و مشارکت در پیشبرد امور است . در ایران در زمان حکومت رژیم پهلوی تنها در دو مورد ، یکی دوره نخست وزیری دکتر مصدق و در خصوص امکان انحلال مجلس هفدهم و دیگری در بهمن 1341 در خصوص اصلاحات شاه ، همه پرسی برگزار شد. این همه پرسی ها که در سکوت قانون اساسی و ابهام حقوقی صورت گرفت ، چه از نظر حقوقی و چه از نظر سیاسی سؤالات مهمی را مطرح کرد که از یک طرف وجاهت حقوقی آن از حیث مبنا ، محتوا و شکل کار و از جهت دیگر زمینه ها و پیامدهای آن قابل تأمل و بررسی است . این کتاب این سؤالات را بررسی می کند .
ویرایش و افزودن تگ‌ها

از طریق فرم زیر می‌توانید تگ‌های این کتاب را ویرایش کنید و یا تگ جدیدی به این کتاب اضافه نمایید.

برای جدا کردن تگ‌ها از کلید TAB استفاده کنید.

گزارش لینک خراب

ضمن تشکر از شما بابت گزارش مشکل، خواهشمندیم توضیح دهید چه پیام خطایی دریافت می‌کنید. متن پیغام و توضیحات خود را در کادر زیر وارد کنید.

کاربر گرامی!
امکان خرید اشتراک از خارج کشور ایران، با استفاده از حساب پی‌پال فراهم شده است.